23 Kasım 2012 Cuma

Yavru Yunus Satışı(özel tür)

Kendi beslediğim özel tür kafalı yunus balıklarımın yavruları satışa çıkmıştır.sayıda sıkıntı yoktur.sizde özel tür beslemek büyütmek istiyorsanız bu fırsatı kaçırmayın.
1,5cm kafalı yunus yavruları:1 tl dir.

Yavru Almada Kısa Bilgiler

Yavru almak için öncelikle akvaryumumuz da bulunan en başta erkek dişi oranını ayarlamamız lazımdır.Yunuslarda en az 1-erkek 3-dişi şeklinde olmalıdır.bunun yanı sıra akvaryum şartları balığımız için uygun olmalıdır.ph degeri gibi düzenli bakımları yapılması lazım haftada bir su değişimi gibi,dekor seçimlerinin dogru nitelikte olması lazım kayalıklar gibi,buşartlar sağlandıktan sonra güzel ve düzenli beslenmeyi unutmadan tabiki tüm bunları sagladıktan sonra yinede yavru alamıyorsak bazı yöntemler kullanılabilir.tabiki deneyimli akvarıstlerden yardım alarak sonradan üzülmeyelim.
Yavru almada benimde arasıra başvurduğum bir yöntem olan tarçın kullanımı:100lt bir akvaryumu baz alacak olursak,1çaykaşığı tarçının ılık bir suda karıştırarak ve karıştıktan sonra bır bez yardımı ile başka bir kaba süzerek kullanıma hazır hale getirmek gerekecektir.Çünkü balıkların yememesi için süzme ilemi şarttır.süzülen  tarcını akvaryuma dökmek kalıyor geriye,tarçını dökdükten sonra akvaryumda ki hareketliliği sizde göreceksiniz.1 hafta içinde yavru alanlar almaya çalışanlar sizi mutlu etmeyi başaracaklardır.

Kullanılan Yemlerin Önemi

Ciklet balıklarında ne kadar çeşit yem kullanırsak okadar güzel sonuc alırız.Bu güzel sonuç nedir balıgın daha canlı renklere sahip olması,sağlam dayanıklı,formu yerınde olması ve yavru vermesi gibi pek çok sayabilecegimiz kriterler mevcuttur.öncelikle beslediğimiz balık türlerinin nasıl beslendiğini bilmemiz lazım yoksa ilerde büyüksorunlar çıkabilir.çikletler de ise bitkisel ve etcil olarak beslememiz lazım bitkisel ana yem olarak kullanılmalıdır.bunun yanın da protein ağırlıklı yemler,arada balıkları ödül niteliğinde kurutulmuş canlı kurt(solucan)vermemiz gerekmektedir düzenli beslendiği zaman balıklarımız da bize istediğimiz sağlıklı ortamı vereceklerdir.Tabikide yavru almak an meselesi olacaktır.
Kısacası ne kadar çok yem çeşidi kullanırsak o kadar balıklarımıza bakmış oluruz.hem balıklarımıza hemde yavrularına güzel sağlıklı bir yaşam sunmuş oluruz.

12 Kasım 2012 Pazartesi

Cichlid Balıklarında Isının Önemi

Çok ağresif  türlerden biri olan ciklet balıkları güzel desenleri,renkleri ve davranışlarıyla akvaryum severlerin en gözde balıklarından biri olmuştur.Çiklet akvaryumlarını çok oyuklu kayalarla dekore edebilirsinizçünkü çşklet balıkları yerlerıni sahiplenen balıklardır.kavgacıbalıklardır.kayalar arasında yer tutarlar.bu yüzden akvaryum hacmi en az 200lt olmalıdır.Kaya koyduğunuzda unutulmamalıdırki ciklet balıkları kumu kazıdıkları için kayaların devrılmesıyle bi felakete neden olabilecegi unutulmamalıdır.kayaları silikonlada yapıştırabilirsiniz.Çikletlerin yaşadığı bazı göllerde yaşam ısıları 26-27 derecedir.Isı derecesinin birden düşmesi ve artması demek akvaryyumdaki balıkların kimi zaman ani kimi zaman daha sonra çıkacak hastalıklara davetiye çıkartmış oluruz.bukonuya çok dikkat etmek gerekir.bulundurduğumuz derecelerde hergün yem atarken olsun gün içinde olsun derece kontrolü yapmamız gerekir.büyük balık besliyorsanız eğer ısıtıcıyı kıracağından dolayı güzel bir yere koymalıyız...

7 Kasım 2012 Çarşamba

İlk Kez Akvaryum Kuracaklara!!!!!

  • Öncelikle en az 200-250 litre akvaryum alın.
  • Beslemek istediğiniz balık türünü belirleyin.
  • Beslemek istediğiniz tür için gerekli akvaryum ortamını ve su değerlerini araştırın.
  • Akvaryumu ayak altı olmayan ve güneş görmeyen bir yere koyun.
  • Akvaryumu koyduğunuz sehpanın sağlamlığını mutlaka araştırın.
  • Akvaryum yeni ise mutlaka bol kaya tuzu eritilmiş suda 2-3 gün bekletin.
  • Akvaryuma kumu,dekor malzemelerini,ısıtıcıyı,filtreleri,hortumları dikkatlice yerleştirin.
  • Daha sonra suyu dekoru bozmayacak şekilde dikkatlice doldurun.
  • Su dolduktan sonra ısıtıcıyı,filtreleri ve diğer elektrikle çalışan malzemeleri çalıştırın.
  • En az 3 gün akvaryumdaki su bu şekilde beklesin.
  • Bakteri kültürü ekleyin.(Ucuza getirmek için güvenilir bir akvaryumda çalışan filtrenin süngerini suya sıkmalısınız.)
  • Bu şekilde 2 gün daha çalışsın.Bu arada suya biraz yem atın.
  • Balıkların hepsini güvendiğiniz yerlerden alın.
  • Haftalık su değişimi yapmak için su bekleteceğiniz bir kap alın.
  • Her hafta tembellik yapmadan mutlaka dip çekimi yaparak,%15-20 su değişimini yapın.
  • Alacağınız ürünlerin bütçenize göre en kaliteli ürünler olmasına dikkat edin.
  • Mutlaka kaliteli bir dış filtre ve kaliteli filtreleme malzemeleri alın.
  • Deneyim kazanmak için ilk başta çok çabuk strese girmeyen türlerden başlayın.
  • Akvaryuma kalitesiz yapay malzeme koymayın.
  • Balığın doğasında bulunmayan kum ve dekor malzemeleri kullanmayın.
  • Biyolojik filtrasyona çok önem verin.
  • Kaliteli ve çeşitli yemler kullanın.Balıkların beslenme diyetine dikkat edin.
  • Fiyat araştırması yapmadan akvaryumcudan bir şey almayın.
  • Tuza hassas olan türler dışında her dip çekiminde kaya tuzu ekleyin.
  • Eğer çok büyük hacim isteyen balık besleyecekseniz gerekli akvaryum hacmini sağlayın.


5 Kasım 2012 Pazartesi

3 Kasım 2012 Cumartesi

Ciklet Balığı Hakkında Bilgi

Çiklet balıkları akvaryum balıkları içinde en dayanıklı ve en gösterişli balık türlerindendir.bu balıklarda doğadaki tüm renk çeşitleri mevcuttur,çikletler sert sularda yaşarlar,mağaralara gizlenmeyi severler.Bu nedenle çiklet balığı besleyecekseniz kayalardan olusacak ve gizlenmeleri için yerler muhakkak şarttır.

Çikletler göl balıklarıdır bu göller belli başlı gruplara ayrılmıştır.Malawi,Tanganika,Lake,Wiktoria gölleri gibi bazitürler yavrularını ağızlarında bulunan kesede kuluçka dönemini geçirelek keseden kurtulana kadar yavruları ağzında saklar ve belli bı boya geldıklerınde dışarı bırakır.genellikle çikletler kendi türleri dışınnda diger balıklarla iyi anlaşamazlar.diger balıkları akvaryumda barındırmazlar.çikletlerin boyları türllerine göre 8-65cm arasında değişir.fiyatlarıda 10-1000tl arasındadır.çiklet balıklarının akvaryum sıcaklığı 26 derecedir.

31 Ekim 2012 Çarşamba

Yapılan Hatalara DİKKAT!!!!!!!!!!!

1-Çoğu akvarist suyun tuz oranını hem yanlış kullanıyor hemde dogal kaya tuzu yerine iyotlu tuz atanlar bile var.
2-Gece havalandırma motorunun ve filtrelerin kapatılması
3-Yemleme yaparken iç filtre ve hava motorunun kapatıldıktan sonra yeniden açılmaması
4-Akvaryumda buharlaşan suyun tamamlanması bunu yaparken dip çekiminin yapılmaması
5-Filtre temizlerken seramik ve biobalların akvaryum suyuyla temizlenmemesi
6-Yeni alınan bitkilerin yıkanmadan kontrol etmeden akvaryuma konması
7-İlaçlama yapıldıktan sonra filtrenin açık tutulması
8-Su değişimlerinde ısıtıcın fişini çekmeden yapılması ve camının kırılması ve dahabüyük sonuçlara neden olması
9-Birçok akvaryumcunun su hazırlamadametilen mavisi kullandırması
10-Hastalıklar için ana tanka ilaç kullanımı ve sağlam balıklarında zarar görmesi
11-Su değişimlerinde suyun dinlendirilmiş olmaması ve su ısısınında aynı değerde olmayışı ve balıklarda başta beyaz benek olmak üzere birçok hastalığın başlaması
12-Akvaryumda kum kazan balıkların oldugu yerde taşların birbirinin üstüne konması ve sonradan kum kazılınca taşların düşmesi ve doğacak zararlar
13-Dış filtrede uzun süre aktif karbon kullannımı
14-Bitki ve vatoz bulunan akvaryumlarda çok fazla tuz kullanımı
15-Su çekimlerinde suyun alttan degil üsten çekilmesi
16-Sertsu seven ciklet türlerine çesme suyu yerine yumuşak damacana suyu verilmesi
17-Akvaryum malzemelerinin temizliğinde deterjan kullanımı
18-En ufak şüphede ilaç kullanmaya başlamak
19-Dış filtreyi çok sık temizlemek
20-Farklı göl balıklarını bir arada beslemeye çalışmak

Yapılması Gerekenler

balık beslemek özellikle çocukların hayvan sevgisi ile tanışması için en kolay yöntemlerden biri. Ancak küçük çocuklar balık beslerken onlara zarar verecek birçok yanlış yapabilir. Anne babaların bu konuda bilgi sahibi olması balıkların uzun süre yaşamasını sağlayacaktır.

Balık beslerken en sık yapılan yanlışlar şöyle:

Çok küçük akvaryumla başlamak

Mini akvaryum paketlerinin yaygınlaşması ile küçük akvaryum seçmek cazip hale geldi. Fakat yeni başlayanlar için küçük akvaryum seçmek, çekici gelen bir hatadır. Neden? Çünkü su hacmi küçük olduğunda, anahtar su parametreleri çok hızlı değişir ve hata payı bırakmaz.

Deneyimli bir akvaryumcu bile küçük bir akvaryumla sınanabilir. Hobi olarak yapan yeni başlayanlar ise önceden hiç deneyimleri yoksa 60 litrenin altındaki akvaryumlardan uzak dursunlar. Unutmayın, daha büyük bir akvaryum, balığın üzerindeki hata etkisini azaltır.

Kısa sürede yeni balık eklemek

Yeni akvaryum sahipleri çoğunlukla akvaryumu yeni kurdukları gün bile balık eklemeye istekli olurlar. Bir kısmı şanslıdır ama birçoğu balıkların bir kısmını ve hatta tamamını kaybedecektir. Burada sorun yeni bir akvaryumun içindeki suyun henüz dengelenmemiş olmasıdır.

Suyun içinde gazlar, mineraller, ağır metaller ve yerel su arıtma tesislerinin kimyasalları çözünür. Su kimyasalları konusunda ayrıntılı detaylara girmeden, suyun içindeki çözünmüş bileşenlerin balıklara zararlı olacağını söylemek yeterlidir.

Akvaryum suyu zararlı maddeleri etkisizleştirmek için 1 gün bekletilmelidir. Böylece çözünmemiş gazların yok olması ve Ph seviyesinin dengelenmesi sağlanmış olacaktır. Ancak o zamandan sonra balık akvaryuma konabilir.

Bir seferde çok sayıda balık eklemek

Balık sahibi tüm akvaryumu balıkla doldurmaya isteklidir. Maalesef, çok sayıda balığı aynı anda akvaryuma eklemek bir başka yeni başlayan hatasıdır. Bakteri kolonisi tam olarak oluşmadan, bir akvaryum balıklar için güvenli değildir. Öncelikle sadece birkaç dayanıklı balığı koyun ve amonyak ve nitrit seviyelerinin ikisi de artana kadar bekleyin.

29 Ekim 2012 Pazartesi

Akvaryuma Yeni Balık Eklemek

Akvaryuma yeni balık eklemek için önemli olan üç konu vardır.(karantina,balığın yeni akvaryuma aktarımı,yemleme)

1.Karantina:
Tankınıza sonradan ekleyeceğiniz balığı bir süre karantinaya alarak, sağlığının yerinde ve tankın diğer sakinleri için tehlike arz etmeyecek bir balık olduğundan emin olunmalıdır. Ancak bir çok hobici bu önemli noktayı dikkate almaz.30*20*25 boyutlarında bir karantina akvaryumu, her ciddi akvarist için tavsiye edilir.
Bu balık ölümlerinin önüne geçmenin en garanti yoludur. Akvaryumcularla ilgili en üzücü şey, malesef genelde yeterli yerlerinin bulunmaması ve mikroplardan izole edilmiş balık yetiştiriciliği konusunda gerekli altyapıyı hazırlama ve yönetme konusunda yeterli uzmanlıklarının bulunmayışıdır. Bunlar, bir çok akvaryum ve balık yatırımıcısına göre boşa para harcama anlamına gelirki bunun ne olduğunu biz çok iyi biliyoruz.
 

2. Balığın tanka aktarımı:
Su, hobici için tek başına bir şey ifade etmez. Yumuşak, sert; asidik alkali; tatlı, acı, tuzlu; sıcak, soğuk gibi pek çok parametre vardır. Bu değerlerin hobici için önemli olmasının temelinde su canlıları için önemli olması yatar.
Yeni balığı tanka koyarken yeni suya alıştırmak gereklidir. Sadece poşeti suda beklemek bu değerlerden sıcaklığa alışmasına yardımcı olur, diğer su değerlerine de alışması için yavaş yavaş asıl akvaryum suyuyla tanışmalıdır. Poşet açılarak, balık ve içindeki suyla beraber akvaryum suyu içerisine sabitlenmiş içi boş bir kaba konulmalı, hem ısı dengesi sağlanmalı hem de yavaş yavaş balığın türüne göre (4-5 saati bulabilir) su eklenerek suya alışması sağlanmalıdır. Özellikle deniz balıkları, cüce amerikan cichlidleri, amerikan tetraları, discus, tanganyika cichlidleri gibi balıklar yeni suya hassastırlar.

3. Yeni balığın beslenmesi :
Elbette tankınıza yeni eklediğiniz balığın beslenmesi gerekecektir. Ancak bunu hemen yapmak zorunda değilsiniz. Çünkü siz balığı ne kadar dikkatli aktarırsanız aktarın, mutlaka bir süre mutsuz olacaktır. Bu yüzden balıklarınızı yemlemeyi düşünmeden önce, ışıkları kapatarak bir gece boyunca yeni evlerine aışmalarına izin verin. Yemlemeyi ertesi sabah yaptığınızda, bu balığa kendi evindeymiş hissi verecektir.
Eğer zaten oturmuş bir tankınız varsa, yeni balığı tanka koymadan önce bir süre karantinaya almanız gerektiğini zaten söyledik. Bu işin en ucuz yolu ise, çakıl ve bitki koymanızı gerektirmeyen plastik tanklardır. Bu tank yalnızca karantina tankı ya da hastane olarak kullanılabilir.
Yeni balığınızı bu tankta 3 gün kadar gözlemleyerek, yakalanmış olabileceği hastalıklara karşı akvaryumcunuzdan temin edebileceğiniz kimyasallar ile tedbir alabilirsiniz. Bu işlemden sonra, balığınızı yeni evine katarabilirsiniz.
Tankınızdaki oturmuş balık topluluğuna yeni bir balık eklediğinizde, tankın ev sahipleri yeni gelen rakiplerine karşı hırçın davranabilirler. Bu problemi de, balıkların ilgilerini dağıtmak amacıyla,karanlıkta ekleme yapın ve güzelbir yem atın.

Otomatik Yem Makinası

Otomatik yemleme makinesi kullanırsanız RAHAT EDERSİNİZ!
Otomatik yemleme makinesi ile balıklarınızı her gün aynı zamanda yemleme yapabilirsiniz.
Otomatik yemleme makinesi ile balıklarınızı her öğünde aynı miktarda yemleme yapabilirsiniz.
Otomatik yemleme makinesi ile TATİLLERDE gözünüz arkada kalmaz!
Otomatik yemleme makinesi ile balıklarınızı başkalarına emanet etmeden gönül rahatlığıyla tatilinizi yapabilirsiniz.
Daha ne olsun!!!!!!
Not:resimdeki model benim kullandığım bir makinedir.gayette memnunum.hem hesaplı hem ekonomik

27 Ekim 2012 Cumartesi

Ağaç köklerinin Önemi

Ağaç kökleri vazgeçilmez güzellikte dekor ürünleri olmanin yaninda bir çok yarari vardir. Baliklara dogal ortam saglayan kökler baliklar için gerekli mikroorganizmalar bulundurur. Gerekli mineralleri saglar. Baliklarin mantar ve bakteriyel hastaliklardan korur. Suyun ph ini düsürerek dengede kalmasini saglar.

26 Ekim 2012 Cuma

Akvaryum

Akvaryum ev ortamında sergilenmek için genellikle balık olmak üzere,bazende omurgasızlar ve ayrıca amfibyunlar,deniz memelileri ve sürüngenler gibi suda yaşayan bitki ve hayvanların tutuldugu küçük kaplardan büyük tanklara kadar çeşitli olan camdan yapılmış kaplardır.milyonlarca insanın severek yaptığı bir hobi işidir.iyi kurulmuş bir akvaryum evinizin ve işyerinizin bir köşesinde mini bir sistemle yapabilirken.Görsel şölenive stresi azaltması için bire birdir.balık çeşitlerine ve sayılarına  göre akvaryumu koyacağınız yerin boyutuna göre çeşitli tasarımlar mevcuttur.




Kum Çakıl ve Kayalar

Dekoratif oldugu kadar. Hayati önemlerde tasirlar. Baliklarin kendilerini dogal ortamlarinda hissetmeleri streslerini azaltir. Bitkiler için gerekli zemin saglar kirligin azalmasina yardimci olur. Bu tip dekoratif malzemelere dikkat edilmeli parlak renklerden kaçinilmalidir. Parlak renkler baliklarinizi utangaç yapar.

Akvaryum Malzemeleri

Akvaryum malzemeleri öncelikle su degişimi için deterjan değmemiş boş bir kova,ısıtıcı,termostat,filtre,hava borusu,hava vanası,balık yemleri balık kepçesi,ısı derecesi çeşitli ilaçlar başta(metilen mavisi-malahit yeşili)gibi kaya tuzu bunların yanında görselliği artırmak için bitkiler,kayalar,çakıl taşları,kökler gibi tüm saydığım malzemeler bir akvaryumda olmazsa olmazlardandır.








24 Ekim 2012 Çarşamba

Hava Motoru

Hava motoru; balıklarımıza oksijen vermek için kullandığımız bu motorlar olmazsa olmazlardan degildir.Kullanmasanız da filtreniz aynı görevi yapacaktır.tankın boyuntuna göre degişik güçlü olanları bulabiliriz.tek çıkışlı ve çok çıkışlıda bulunmaktadır.hava taşı da ilave edilerek degişik dekoratif şekillerde verebiliriz.bunun sayesinde akvaryumu dogal ortama benzetmeye çalısabiliriz ve bazı tür balıkların kabarcıklarla oynandığı bilinmektedir.(limon çiklet)








22 Ekim 2012 Pazartesi

Akvaryum Kumu ve Zemini

Zemin ve kum akvaryumun olmazsa olmazlarında biridir.balıkların doğal yaşamlarında olduğu gibi akvaryumun güzel,hoş görünmesi için gereklidir.Tabiki bunu seçerken dikkat edilmesi gereken bazı önemli maddeler vardır.
Üst tabaka olarak ince taneli(2-4mm)akvaryum çakılı yada 1.5mm boyunda tanelere sahip olan dere kumu kullanılır.balıkların kumu kazmaları için bu incelik gereklidir.çiklet türleri için ve çogu tür balıklar için önerebileceğim kum türü ince silis kumdur.(resimde silis kum mevcuttur)

21 Ekim 2012 Pazar

balık satış

Lekesiz ankarada sayılı olan balıklardan sarı prenseslerim satılıktır.Anaç boyda olup koloni olarak verilecektir.1e4d şeklinde olacaktır.Tane fiyatı:12.50 tl dir.

satış boyuna gelmiş kafalı yunuslar:1tl dir.
1cm:1tl
2cm:2tl
3cm:3tl





anaçlar için irtibata geçiniz lütfen???

20 Ekim 2012 Cumartesi

Artemianın Önemi

Artemia'nın öeni gerçekten çok büyüktür.yavru balık büyütüyorsanız çok büyük rolü vardır.yavruların yıyebilecegi gibi en kaliteli beslenme biçimidir.artemia kabuklular familyasına bağlıdır.diger bir adıda tuzlu su karıdesı olarak bilinir.bu yüzden tuza çok dayanıklıdır.15-55 dereceye kadar rahatlıkla dayanabilirler.yavru büyütmede muhakkak öneriyorum aradaki farkı sonradan göreceksiniz.

YAPILIŞI: Artemiaları yumurtadan çıkarmak için direk deniz suyu veya içme suyuna 1 litreye 35-40 gr oranında kaya tuzu ilave edilerek gerekli ortam hazırlanır,ısı 26-27 derecede sabit tutulur güçlü bir şekilde devamlı olarak havalandırılır,1 lt ye takribi yarım çay kaşığı artemia koymak yeterli gelecektir. Alınan artemianın türüne göre 24-48 saat arasında larvalar çıkmış olacaktır. Artemiaların aynı gün balıklara verilmesi yararlıdır çünkü bu sırada doğduklarında var olan yumurta sarılarını tüketirler. Artemiaları toplarken öncelikle suyun durulması için havalandırma kapatılmalı ve bir iki dakika kadar beklenmelidir, tuzlu su ile birlikte balıklara vermek doğru olmaz balıkların solungaç ve mukozalarını olumsuz etkileyebilir, bir bayan çorabı, tülbent yada plankton kepçesi ile süzdükten sonra yavrulara verebiliriz.

18 Ekim 2012 Perşembe

Yosun Temizleme İşlemi

Akvaryumda oluşan yosunlar aslında herseyın yolunda oldugunu göstermektedir.yani korkulacak bişey yoktur.bunun da çaresi vardır.
  • öncelikle camda oluşan yosunlaşmayı gidermek için camı çizmeyecek şekilde tırtıklı keçe gibi sert bezlerle iç taraftan silerek yok edebiliriz.kısacası akvaryumcularda satılan mıknatıslı camsiller işinizi görecektir.bunu haftada birkez camı içten çok kolay bi şekilde yapabilirsiniz.
  • akvaryumum içinde olusan taslarda veya iç malzemelerin üstündeki yosunlardan kurtulmak için ise;akvaryumum içine vatoz,çöpcü kedi balıgı gibi balıkları bulundurmamız gerektir.hem akvaryum güzelligi için hemde yosunlaşmayı önlemek için çok güzel bir yöndemdir ve dogaldır.
  • bunlardan kurutulmak için su düzenleyiciler ve yosun giderici ilaçlarda kullanabilirsiniz.

17 Ekim 2012 Çarşamba

En çok kullanılan ilaçlar

  • Sera Bactopur:bakteri hastalıkları(balık karnının şismesi,gözlerde fırlama,denge problemi,gözlerde matlık)
  • Sera Ectapur:tedavi süresince mantar hastalıkları ektopparazitlere,strese karşı etkili ve hemen sonuç verir.
  • Sera Maycopur:tatlı ssu balıklarında,mantar hastalıgı,solungaç vecilt hastlıklarına karşı en etkili su düzenleyicidir.
bunlar ilaç olarak en etkili çözümlerdir.başka ilaç markalarıda vardır tabiki ama çabuk ve kesin çözüm olarak tavsiye ederim.

Balıklar neden hasta olur

Balıkların hasta oluşunda birçok neden vardır,bunlardan sayacak olursak en etkili nedenleri başta;
  • suyun kötü oluşu uygun şartlara uymaması
  • yanlış yem kullanılışı
  • akvaryumcudan alınan balıkla beraber hastalıgında evimize getirilmesi
  • akvaryumun yanlışyerde olması ve sitresin çok fazla olması 
bunlar başlıca nedenlerdir.ama bunların çözümüde vardır.

15 Ekim 2012 Pazartesi

Doğumdan-Beslenmesine

Doğum:
Doğumdan önce dişi rahat bir yere konulmalıdır. Aksi halde strese girebilir ve doğumda çeşitli sorunlar ile karşılaşılabilir. Doğum alanı ne kadar geniş olursa ve saklanacak yerler ne kadar bolsa annenin yavrularını yeme ihtimali de o kadar azdır. Doğumu yapılacağı yerler açısından, hem iyi hem kötü yönleri ile birkaç grupta inceleyebiliriz.

Yavrulukta doğum:
Yavruluk asla tavsiye edilmez. Bazen anne balık günler önceden doğum yapacağı güne kadar yavrulukta bekletilmekte, bu da hem annenin hem de doğacak yavruların hayatını tehlikeye atmaktadır. Ayrıca yer dar olduğu için; örneğin gece doğum yapan anne siz sabah kalkıp onu ana akvaryuma alıncaya kadar yavruları rahatça yiyebilmekte.

Ayrı bir tankta doğum:
Genelde en iyi çözüm anneyi ayrı bir tanka alarak doğumun gerçekleşmesini sağlamaktır. İyi bitkilendirilmiş, dibinde kum bulunan ayrı bir tank yavrulama için mükemmeldir. Anneyi doğumdan yaklaşık 4–5 gün önce bu tanka almak balığın bu yeni tanka alışması ve doğum anı gelene kadar akvaryuma alışması için önemlidir. Böylece anne doğum günü gelene kadar yer değişimden oluşabilecek stresi üzerinden atmış olacaktır.

Ana tankta doğum:
Eğer doğum için ayrı bir akvaryum sahibi değilseniz, yenisini de almak istemiyorsanız ana tankta doğum yavruluğa göre daha avantajlıdır. Eğer bolca saklanacak yer varsa ana tankta doğum genellikle bir sorun olmaktan çıkar. Tabii ki melek balığı gibi bütün yavruları bulup teker teker yiyebilecek bir balık türünü akvaryumunuzda barındırmıyorsanız. Yavrulara saklanma yeri yapılmasını daha ileride ele alacağız.

Doğumdan sonra yavruların gelişimi:
Yavruların gelişimini etkileyecek birçok etken vardır. Bunların arasında beslenme, saklanacak alanlar, su değerlerinin uygunluğu ve yavruların gezebileceği alanlar vardır. Beslenme hiç şüphesiz en önemlisidir. Yavrularınızı gün içinde 4–5 öğün, azar azar yemleyiniz. Örneğin bir gün içerisinde iki defa yemleme yapıyorsanız, aynı miktarda yemi gün içerisinde 4–5 seferde vermeniz balıklarınızın daha sağlıklı olmasını sağlayacaktır. Yavruları ilk gün beslemenize gerek yoktur. Saklanacak yerler, yavruların gezebileceği geniş bir alan sağlanmazsa yavrular strese girebilir. Etrafta onları yiyebilecek büyük balıklar olmasa dahi saklanacak yerleri onlara sağlamanız balıklarınızın kendilerini güvende hissetmelerini sağlayacaktır. Ayrıca yüzebilecekleri geniş alanlar balıklarınızın daha hızlı büyümesini ve daha sağlıklı olmalarını sağlayacaktır. Az miktarda akıntı ise yavrularınızın kas sistemlerin gelişimini olumlu yönde etkileyecek, öbür yandan mantar ve parazitlerin çoğalmasını engelleyecektir. Yalnız akıntının çok olması yavrularınız için rahatsızlık verici ve yorucu olabilir. Bu da yavrularınızı yorar ve onların vücutlarının hastalıklara karşı dirençli olmasını engeller.

Yavrulukta yavruların yetiştirilmesi:
Yavruların yavrulukta beslenmesinin birkaç avantajı olduğu gibi pek çok dezavantajı da vardır. En büyük avantajı yavruların diğer balıklar tarafından yenmesini engeller. Fakat yavrularınıza saklanacak yer sağlamadığı için onların strese girmesine sebep olur. Beslenmeleri ne kadar iyi olursa olsun yüzebilecekleri alan sınırlıdır. Bu da onların gelişimlerini olumsuz yönde etkiler. Yavrularınız yavaş büyür, akıntı az olduğu için kas sistemleri güçlü olmaz. Yavruluk balıkların yetiştirilmesinde asla tavsiye edilmez.

Ayrı bir tankta yavruların yetiştirilmesi:
Dibine yeterince kum konulmuş, bitkili, saklanacak yerleri olan ufak bir akvaryum yavruların yetiştirilmesi için idealdir. Filtre olarak suda çok fazla akıntıya sebep olmayan sünger filtreler kullanılabilir. Bitki bulunması yavrular için çok önemlidir. Bitkiler sudaki nitrat ve amonyak gibi maddelerin ortamdan uzaklaştırılmasını sağlayacak ve yavrularınıza hızlı ve sağlıklı bir büyüme ortamı sağlayacaktır. Yavrular da bitkinin yapraklarında oluşacak yosunları afiyetle yiyeceklerdir. Akvaryumda yavruluğa göre yüzebilecekleri alan daha fazla olduğu için yavrularınız daha çabuk ve sağlıklı büyür. Yanlarına dekorasyon amacı ile kullanılan delikli kayalardan koymanız onların kendilerini güvende hissetmeleriniz sağlayacaktır. Dibe kum konulması yararlı bakterilerilere yaşayacak ortam oluşturur.

Ana akvaryumda yavruların yetiştirilmesi:
Genellikle yavrulukta beslemekten bile daha iyi bir yöntemdir. Eğer akvaryumunuzda melek balığı gibi avcı bir balık yoksa yavrularınızı rahatlıkla yetişkin canlı doğuranlar ile besleyebilirsiniz. Tek şart akvaryumda yeterince saklanacak yer bulunması ve filtre gibi yavruları çekebilecek tehlikelerin önüne geçilmesidir. Filtrelerin suyu çektikleri bölümü bayan çorabı ile sarararak bu tehlikenin önüne geçmek kolaydır. Esas sorun büyük balıkların tehlike olmaktan çıkarılmasıdır. Bu konuda pek de iç açıcı olmayan bir haberim var. Saklanacak yerlerinizi ne kadar iyi yaparsanız yapın birkaç yavrunuz bir şekilde yem olacaktır. Bunun önüne geçmek neredeyse imkânsızdır. Ama yavrularınızın çoğunu sağlıklı olarak büyütmek istiyorsanız bitki sayısını arttırabilirsiniz. Bitki seçimini ince sık yapraklar sahibi olan bitkilerden yana yapmak çok iyi sonuç verecektir. Benim tavsiyem Java Moss gibi yavaş büyüyen fakat yavruların saklanması için mükemmel olan bitkilerdir. Yüzey bitkileri de yavrulara mükemmel bir yuva olacaktır. Delikli kayalardan da akvaryuma koyabilirsiniz. Yetişkin balıklarınızın yemlemesini de az miktarda yem ile günde birkaç sefere çıkartmanız yavruların yenilmesini engelleyecektir.

Yavrulara saklanacak yer yapmanın diğer bir yöntemi ise rafya kullanmaktır. Kırtasiyelerden çok ucuza bulabileceğiniz rafyayı makastan geçirerek kıvırcık hale getiriniz. Bir öbek halinde akvaryuma koyacağınız rafya dipten yüzeye kadar uzanırsa yavrularınız hem rahatça yem yiyebilir hem de yem için yüzeye çıkarken diğer balıklara yem olmazlar. Rafyayı misina ile dibe bağlayabilir veya akvaryumda geniş alana dağılmasını engelleyebilirsiniz. Benim tavsiyem Rafyanın akvaryumun iki ayrı köşesine birer tane koyulmasıdır. Böylece akvaryumun öbür ucunda gezinen yavrular da saklanacak yere sahip olabilirler.


Yavruların beslenmesi
Canlı doğuran yavrularının en güzel özelliği doğduktan sonra fazla bir bakıma ihtiyaç duymadan, kendi başlarının çaresine bakabilmeleridir. Akvaryumdaki yosunlar da dahil pek çok şey ile beslenebilirler. Tabii ki yosun tek başına onları beslemeye yetmeyecektir. Yavrularınıza artemia vermeniz onların hızla boy atmalarını sağlayacaktır. İnce bir toz haline getirilmiş pul yemler de kullanılabilir. Bunun için karabiber tohumlarının öğütülmesinde kullanılan öğütücüleri kullanabilirsiniz. Ara sıra haşlanmış ıspanak yaprağı vermeniz diyetlerini zenginleştirecektir. Yavrularınızı tek çeşit yem ile beslemeyiniz. Çeşitli yemler ile diyetlerini zenginleştirmeniz yavrularınızın hızla büyümelerini ve sağlıklı kalmalarını sağlayacaktır. Yem verdikten sonra dibe çöküyorsa kısa süre sonra yemi dipten çekilmelidir. Aksi halde suyun kalitesi kısa sürede bozulacaktır. Eğer yavrular ayrı bir akvaryumda besleniyorsa her gün akvaryum suyunun %10’unun dinlenmiş su ile değiştirilmesi yararlı olacaktır.

 
 

yunus hakkında kısa bilgi

  • Latince ismi:Cyrtocara moorii
  • Habitatı:Malavi gölünün açıklık ve kumluk kenar kesimlerindedir.
  • Beslenme biçimi:Hem otçul hem etçil
  • Kendi türlerine davranışı:Orta derece agresif
  • Davranış biçimi:Enderlikle agresif,genelde sakin
  • En çok büyüdüğü boy:25cm
  • En az akvaryum hacmi:300lt (1mt akvaryum)
  • Sıcaklık:25°c ile 26°c
  • Ph:7.5 ile 8.2

yunus Ciklet Balığı Malawi Gölünde az bulunan bir balık türüdür ve fazla çok bir dağılım meydanı olmamasına karşın pek fazla ıhracatçı bu balığı ıhraç edebilmek ıçin Malombe ve Lumbaulo’ya gelir. Bu balık ilk olarak 1968 senesinde dışsatım alanına girmiştir. şuan ıse yunuslar akvaryum hobisinin tanınan bir balık cinsi haline gelmiştir. Yunuslar yırtıcı ve mikro hayvan olarak sınıflandılırır ve genelde sakin bir durum içerisindedirler.
doğal ortamında bu balıklar fazla eşsiz bir beslenme adaptasyonu sunarlar. Kendi ortamında kumu kazarak avladıkları küçük organizmalarla ve böceklerle beslenirler. Tabi ki bu yunusların göldeki avlanma şeklidir. Bizlerin yunus cichlileri akvaryum ıçerisinde cichlid çeşitleri ıçin üretilmiş hususi yemler ıle beslememiz mümkündür.
dişiler 20 ıla 90 tane yumurtayı 18 ıla 21 gün ağızda kuluçka oluşturulması ıçin tutarlar. Erkek dişi oranının 1/2 olmasına dikkat edilmelidir.

12 Ekim 2012 Cuma

Malawi Gölü

Malawi Gölü (eski tabir Nyassa Gölü), Halk dilinde Afrika' nın Efendisi; 560 km uzunluğu, 80 km'ye varan genişliği (ortalama 50 km) ve 704 m'ye kadar olan derinliği ile Doğu Afrika Yeryüzü Kırığı 'nın (Büyük Rift Vadisi) en büyük göllerinden biri. Yüzölçümü 29.604 km²'dir bu gölde malawi balıkları yaşar ve malavi balıkları başka hiçbir yerde yaşamaz. Malawi Gölü, balık türlerinin zenginliği ile (yaklaşık 1500 tür) akvaristik (akvaryumculuk) alanda çok ünlüdür. Renk bakımnından çok görkemli olan birçok tür, akvaristik alanda çok yaygındır. Bu balıklar, yumurtalarını ve yavrularını koruma amaçlı ağzında taşıyan Cichlidae familyasına (çiklitler) aittir. Gölde çiklit olarak tabir edilen balık türleri bulunmaktadır. Bu balıklar akvaryum hobisinin büyük bir kısmını oluşturmaktadır.Ülkemizde ve dünyada bu balıklar gittikçe önemli bir hale gelmiştir.Malawi çiklitleri ülkemizde artık bolca bulunan akvaryum balığı türlerindendir. Özellikle sarı ve beyaz prenses çok yaygın bulunabilen akvaryum balığıdır.
 

Akvaryum Bakımı

Standart akvaryum bakımı 3 haftada bir ve 3 ayda bir olmak üzere iki aşamalıdır.
3 haftada bir genelde fiziksel ve basit kimyasal bir temizlik yapılır. İlk önce ısıtıcı varsa fişi çekilerek 3-5 dakika soğutulduktan sonra akvaryum dışına alınır. Sert sünger veya benzeri bir malzeme ile akvaryum camları içerden temizlenir.Akvaryum motoru dışarı alınarak filitre süngeri temiz ve bol su ile yıkanarak temizlenir. Akvaryum suyunun dörtte biri alınır ve yerine birgün önceden geniş yüzeyli bir kap (kova olabilir) içersinde dinlendirilmiş olan su ilavesi yapılır. Akvaryum suyu
na her hafta ilaç üzerindeki belirtilen miktarda dezenfektan ilave edilmesi balıkların sağlığı açısından çok önemlidir.
3 ayda bir olarakta aynı işlem tabandaki kumda karıştırıldıktan sonra komple suyun alınarak akvaryuma dinlendirilmiş su konulmasıyla tamamlanır. Kesinlikle suyu direk ceşmeden koymayınız.Tropikal balıklarda akvaryuma tekrar balıklar konulmadan önce balıkların şok geçirmemesi için akvaryum suyuna sıcak su ilave edilerek karıştırılmalı ve akvaryum suyu ısısı 26 dereceye getirilmelidir.
Akvaryum temizliğinde sabun ,deterjan ve klorak gibi malzemeleri kesinlikle kullanmayınız.
Akvaryum temizliğinin kalıcı olması için vatoz ve çöpcü gibi temizlikci balıkların akvaryuma alınması gereklidir.
Akvaryum camları sık yosun tutuyorsa büyük bir ihtimalle fazla ve/veya direk gün ışığı alıyordur.Mümkünse yerini değiştirin veya vatoz balığı sayısını arttırınız. Yosun giderici kullanarakta sorunu çözebilirsiniz.
iyi keyifler.

Cinsiyet Ayrımı Resimli

Anüs – Vent Kontrolü Nasıl Yapılır?
Dişilerde anal açıklık erkeğe oranla daha büyüktür. Erkeklerde ise hemen hemen birbiri ile aynı boydadır.
Cinsiyet ayrımı yapacağınız balıkların boyu 4-5 cm üzerinde olmalı. Daha ufak boy balıklarda bu ayrım kesin sonuç vermemektedir.
Anüs – Vent kontrolü yapacağınız balığı 30 saniyenin üstünde su dışışarısında tutmayınız. Elleriniz ıslak ve bir büyüteç yardımıyla kontrolü yapmanız daha sağlıklı sonuç almanızı sağlayacaktır.
Resimlerde Dişi ve Erkek balıklara ait anüs-vent görüntüleri mevcut.
Dişi Sarı Prenses, (Büyütmek için resimlere tıklayınız)
sari prenses cinsiyet ayrimi disi 1 300x185 Sarı Prenses Cinsiyet Ayrımı Nasıl Yapılır?
Erkek Sarı Prenses
sari prenses cinsiyet ayrimi erkek Sarı Prenses Cinsiyet Ayrımı Nasıl Yapılır?
Yeni yumurta yapmış bir dişi Vent büyüklüğü gayet belli
sari prenses cinsiyet ayrimi disi 2 Sarı Prenses Cinsiyet Ayrımı Nasıl Yapılır?
Erkeklerin çiftleşme dönemlerinde ağız ve çevresi siyah renge bürünür.

Ciklet Balıklarının Üremesi

Ciklet balıklarında üreme dişinin yumurtaları dökmesiyle ve erkek balığın yumurtaları döllemesiyle beraber dişi balık tekrar yumurtaları ağzına alır ve bu işlem 30dk yada 24saatte sürebilir.İşlem bittiğinde ise dişi yavruları agzında gursağında saklar ve yem yemez.Bu işlem 3 hafta sürer dişi balığın yavruları ağzında büyütmesi için ya saklanacağı güzel yerler olması yada başka akvaryuma alınması gerekecektir.Başka akvaryuma aldıysanız eger dişi balıgın yavrularını kendisinin dökmesinide bekleyebilirsiniz yada siz balıgı alıp kendiniz kusturabilirsiniz. tabi buişlemi yapmanız için ve balığa zarar vermemeniz için bi bilien birinin olması sağlık açısından daha iyi olacaktır.tüm bu işlemler bittikten sonrada yavruları başka bir yavru akvaryumuna almanız gerekecektir...